Företagen som växer och vinner just nu – så här jobbar de

Att styra rätt och fortsätta växa ditt bolag idag är kanske svårare än någonsin. Men prioriterar du som ledare rätt saker finns mycket att vinna. Svante Randlert, Wisorys vd, delar med sig av fem spaningar som hjälper organisationer att lyckas bättre i dessa tider.

Du har förmodligen läst de svarta rubrikerna. Företag efter företag vinstvarnar, säger upp personal och vissa går tyvärr i konkurs. Många branscher genomlider ett stålbad, då sju stora makrotrender sätter press på hela den globala ekonomin.

”Sedan 2020 har vi sett en pandemi, en invasion, inflation, en svag krona, en räntesmäll, skenande elpriser och ovanpå det en pågående klimatkris. I vanliga fall är två eller tre av dessa utmanande för många företag, nu ser vi alla samtidigt”, säger Svante.  

I dag ställs enormt höga krav på alla ledare som ska navigera sitt bolag genom stormen och komma ut hela – och helst starkare – på andra sidan. Wisory ser hur allt fler ledare känner sig mer ensamma i sina roller och söker stöd för att få nya perspektiv och kloka råd.

Efter tusentals videomöten mellan ledare och experter i över 20 olika länder har Wisory noterat några trender bland de företag och ledare som lyckas bättre än andra – återkommande nycklar som gör att de står mer stadiga än konkurrenterna när det blåser som mest. Svante Randlert förklarar:

Rätt människosyn

”Det kommer ner till people to people. Relationerna och kulturen i bolaget är det som gör stor skillnad. De bolag som är bäst på människor blir oftast vinnare i längden. Det är först när organisationen bryr sig om människorna i organisationen som människorna i organisationen bryr sig om organisationen. Detsamma gäller för tillit. Lita på människor, så kommer människor att lita på er. De företag som är riktigt bra på att hantera människor fokuserar oftast på två saker: passion och medkänsla. Eller som Jan Eliasson säger: ’Utan passion händer det ingenting, och utan medkänsla händer det fel saker’.”

De bolag som är bäst på människor blir oftast vinnare i längden

Rätt prioriteringar

”Gör inte för många saker – gör rätt saker. Vi springer på allt fler bollar, men får allt mindre ork och tid att fullfölja. Här finns det rum för effektivisering och fokus på aktiviteter som faktiskt gör skillnad. En ’INTE-göra-lista’ är ett effektivt verktyg för att försäkra dig om att du inte tar dig för saker som inte driver verksamheten framåt på rätt sätt. Utvärdera också varje insats du gör utifrån hur stor effekt den ger. Det är lätt att vi adderar en massa aktiviteter som innebär stor insats men liten effekt. Det nya addera är att subtrahera – för hälften så mycket blir ofta dubbelt så bra.”

Gör inte för många saker – gör rätt saker

Rätt spaningar och reflektion

”Om vi ska ta oss från att omsätta input till output krävs reflektion. Många säger att det inte finns tid att reflektera längre. Många har inte tid för reflektion, just för att de inte har reflekterat. Denna onda cirkel är det lätt att hamna i för evigt. Men du får aldrig tid, om du inte tar dig tid. Det finns även en stor nackdel med att världen förändras snabbare än någonsin. Ditt beslutsunderlag förändras lika snabbt. Allt det där som du drog slutsatser kring när initiativet skulle påbörjas, det stämmer inte längre. Den där kalkylen som låg till grund för investeringsbeslutet gick upp i rök. Inom den svenska militären finns uttrycket ’utan spaning, ingen aning’. Framgångsrika människor spanar mycket, för annars har de ingen aning, samtidigt som de reflekterar kring vad det är för andra saker de behöver göra idag, för att få andra resultat imorgon.”

Många har inte tid för reflektion, just för att de inte har reflekterat

Rätt förändringsbenägenhet

”Redan innan stormen i ekonomin svepte över vissa delar av världen misslyckades två av tre förändringsprojekt. Nu är förändring ett måste för många, och där finns tre vitala områden som gör skillnad hos de som får till rätt förändring. Som ledare behöver du gå från få och stora beslut till många och små. På så sätt är du inte rädd för att göra stora fel och gå helt fel, då varje enskilt beslut inte blir lika avgörande. Bli även en möjliggörare i stället för en utförare. En utförare släcker bränder själv och får mycket beröm. Men varför uppstår bränderna? En möjliggörare ger medarbetare förutsättningar att driva förändringar själva och skapa rätt saker på rätt sätt. Sist men inte minst, gå från att vara ett utropstecken till ett frågetecken. Tro inte att du sitter på alla svaren. Se ledarskapet som en AI-prompt. Svaren finns där, men det gäller att ställa rätt frågor för att få fram dem. Ställ fler och mer korrekta frågor.”

Bli även en möjliggörare i stället för en utförare

Rätt lärandesätt

”Alla företags nya viktigaste bränsle är ’learnabilty’ – viljan och förmågan att lära och göra nytt. Många upplever att de senaste årens stora förändringar har skapat den största beteendeförändringen på kortast tid i modern historia. Kunderna vill ha och förväntar sig nya saker, och om bolag inte anpassar sig efter det kommer de aldrig att överträffa gårdagen. Företag blir bättre när medarbetarna blir bättre, aldrig tvärtom. För att använda en sportmetafor så kan vi likna det vid att ett lag som inte är bra nog, ganska snabbt behöver inse att de måste träna mer och på ett annat sätt. Det borde fler ledare och organisationer också göra. Företag borde låta medarbetarna träna mer på de specifika utmaningar varje medarbetare har och ta in tränare som kan lära medarbetarna just det de behöver lära sig.”

Företag blir bättre när medarbetarna blir bättre, aldrig tvärtom


Är du ledare eller grundare och behöver hjälp att navigera genom de pågående utmaningarna? Hos oss på Wisory får du skräddarsydd ledarutveckling och affärsrådgivning online av Sveriges främsta expertiser.

Kontakta oss här så hjälper vi dig mer än gärna med dina/era behov.


Samtliga Insightsskribenter är rådgivare på Wisory och tillgängliga för individuella videosessioner

Besök profilen för att lära känna rådgivaren lite mer och boka ditt personliga videorådgivningstillfälle.

Boka nu!

Svante Randlert

Business and People Advisor

Gotländsk 3-barnspappa som är en av Nordens mest anlitade rådgivare med över 150 föredrag per år. Han har genom åren hjälpt hundratals organisationer och tiotusentals chefer.

Boka nu!

[ssba-buttons]