CSRD och affärsstrategi: Så undviker du fällorna och leder hållbarhetsarbetet rätt – oavsett storlek på bolag
Två av Wisorys experter ger sina insikter om hur du undviker fällorna och nyttjar CSRD som ett verktyg för affärs- och verksamhetsutveckling. Dessutom reder vi ut tre vanliga missuppfattningar kring CSRD och vad du behöver veta för att leda hållbarhetsarbetet rätt.
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är en av de mest omfattande regleringarna för hållbarhetsrapportering i Europa och den kommer att påverka företag i alla sektorer. Men vad innebär CSRD egentligen för företag? Och vilka missuppfattningar finns kring de nya kraven? Två av Wisorys experter ger sina perspektiv på tre av de vanligaste myterna kring CSRD och förklarar vad företag faktiskt måste göra för att anpassa sig till det nya regelverket.
Enligt Wisorys experter Anna Haettel (hållbarhetsjurist) och Sofia Svahn (rådgivare och styrelsearbetare) handlar CSRD inte enbart om att samla in och rapportera data, utan om en genomgripande affärsomställning där hållbarhetsfrågor blir en integrerad del av företagets strategi.
För att hjälpa företag och förstå och dra nytta av CSRD reder våra experter ut 3 vanliga missuppfattningar kring CSRD:
- Att det enbart handlar om rapportering
- Att det bara påverkar stora företag
- Att hållbarhetsarbetet är begränsat till miljöfrågor och hållbarhetschefens ansvar.
Genom att undvika dessa fallgropar och öka förståelsen kan företag använda CSRD som ett verktyg för att stärka sitt varumärke, minska risker och identifiera nya affärsmöjligheter.
Tre vanliga missuppfattningar om CSRD – och varför de kan hindra ditt företag från att lyckas med hållbarhetsarbetet
Myt #1: “CSRD handlar bara om rapportering”
En missuppfattning är att CSRD enbart handlar om att rapportera en massa data. Våra experter är eniga om att detta är långt ifrån sanningen.
“CSRD syftar ytterst till att bidra till att vi ska få till den faktiska omställning som krävs för att uppnå ett klimatneutralt och cirkulärt Europa till 2050. Det är inte bara en administrativ checklista att bocka av, utan bör snarare ses som ett verktyg som kan användas som stöd för hållbar affärsutveckling. De nya rapporteringsreglerna innebär ett paradigmskifte inom näringslivet, och med det menar vi att utifrån hur det nya regelverket är utformat så behöver företagen arbeta med frågorna på ett helt nytt sätt – för att både undvika risk och fånga nya möjligheter” säger Anna Haettel, hållbarhetsjurist.
Eftersom företag nu på ett standardiserat sätt ska rapportera hur deras verksamhet påverkar människor och miljö samt hur företaget påverkas av olika hållbarhetsfrågor, och detta därmed blir transparent för företagens olika intressenter, så behöver man inkludera hållbarhetsfrågorna i företagets övergripande strategiarbete och inte hantera det just bara som en rapporteringsaktivitet.
“Har du inte läst senaste versionen av sjätte kapitlet årsredovisningslagen än så är mitt första tips att börja där, för att förstå vad det är vad man behöver få på plats innan man börjar sätta sig in i detaljerna i ESRS. Ha hela tiden syftet med reglerna framför er och jobba parallellt med den faktiska hållbara utvecklingen inom företaget, så kommer rapporteringen att gynnas av det också” säger Anna Haettel.
Givetvis kan det känns administrativt tungt i början av en omställningsprocess men när man har analyserat sitt företag utifrån de nya reglerna en första gång så kommer tiden för det administrativa arbetet att minska. Och fokus kan skiftas mer till att läggas på syftet med reglerna – omställningen av själva affären.
Vinnarna är de företag som ser detta som en möjlighet att utveckla sin verksamhet, stärka varumärket, minska risker och hitta nya affärsmöjligheter.
“Vinnarna är de företag som ser detta som en möjlighet att utveckla sin verksamhet, stärka varumärket, minska risker och hitta nya affärsmöjligheter. De som bara ser det som en rapport har precis fått sig en resursslukande administrativ börda, det är fritt fram att välja. Och jag vet vilket företag jag skulle investera i” säger Sofia Svahn, rådgivare och styrelsearbetare.
Myt #2: “CSRD påverkar bara de bolag som träffas av rapporteringskravet”
En annan missuppfattning är att endast de företag som träffas direkt av lagkraven behöver jobba med sitt hållbarhetsarbete utifrån de nya kraven. Våra experter betonar att reglerna kommer beröra avsevärt fler än de som omfattas direkt eftersom hållbarhetsrapporteringen nu även ska innefatta de rapporteringspliktiga företagens värdekedjor, både upp- och nedströms.
“Givetvis är det de bolag som träffas direkt av de nya lagkraven som påverkas mest, men i princip alla företag kommer att påverkas som en del av någon annans värdekedja. Därför gör alla företag klokt i att sätta sig in i vad detta handlar om och vad man behöver göra, oavsett om de omfattas direkt eller inte”, säger Sofia Svahn.
De företag som är först ut och ska rapportera för räkenskapsår med start 1 juli 2024 eller senare är redan i full gång med sina dubbla väsentlighetsanalyser – det vill säga den analys som avgör vilka hållbarhetsfrågor som företaget ska rapportera på och vilka som kan väljas bort. Även bland nästa grupp, som ska rapportera för räkenskapsår med start 1 januari 2025 eller senare, är många i full gång med sin dubbla väsentlighetsanalys.
Om man omfattas av de nya rapporteringskraven och inte har kommit i gång med sin dubbla väsentlighetsanalys är det mer än hög tid att ta tag i det nu.
“Om man omfattas av de nya rapporteringskraven och inte har kommit i gång med sin dubbla väsentlighetsanalys är det mer än hög tid att ta tag i det nu”, säger Sofia.
Även för företag som inte omfattas direkt av de nya lagkraven kan det vara klokt att börja förbereda sig, förstå sin väsentliga påverkan, risker och möjligheter och ha en dialog om vad kunderna kommer att förvänta sig och behöva i form av data. Att vänta för länge ökar risken för att mindre företag hamnar efter och får svårare att anpassa sig när kundkraven blir ett faktum.
“Som ett komplement till ESRS håller man på att ta fram en frivillig rapporteringsstandard för SME:s, som kallas VSME. Detta känns som en väldigt viktig utveckling för att minimera att olika rapporteringspliktiga företag ställer olika krav på sina värdekedjor framöver, vad gäller CSRD i alla fall, och därmed en utveckling att följa noga”, säger Anna Haettel.
Myt #3: “CSRD är hållbarhetschefens ansvar och handlar primärt om miljö”
En tredje missuppfattning är att CSRD framför allt är en fråga för hållbarhetsavdelningen och att det är de ”gröna” frågorna som fortsatt står i fokus.
De nya rapporteringskraven omfattar dock mycket mer än bara miljöfrågor. De täcker även sociala frågor, med allt från egna medarbetare och arbetare i värdekedjan till samhällen, konsumenter och slutanvändare samt frågor om ansvarsfullt företagande/governance – där frågor som företagskultur, betalningsrutiner och korruption hanteras. Dessutom ska företagen lämna ett antal allmänna upplysningar och som bland annat inkluderar företagets kompetens med avseende på hållbarhetsfrågor, förekomsten av hållbarhetsrelaterade resultat i incitamentssystemen och arbetet med riskhantering och intern kontroll över hållbarhetsrapporteringen. För att lyckas krävs därmed engagemang från hela organisationen – från styrelse & ledning till HR, inköp och finans och alla däremellan.
Vidare blir hållbarhetsrapporteringen en del av förvaltningsberättelsen i årsredovisningen varmed styrelsen får ett juridiskt ansvar för hållbarhetsfrågorna, precis som för finansiella frågor och inte bara kan delegeras rakt av till hållbarhetschefen eller andra.
Jag rekommenderar att hållbarhetsrapportering blir en stående punkt på styrelsemöten och att styrelsen även signar av viktiga vägval längs vägen, exempelvis den dubbla väsentlighetsanalysen och taxonomianalysen.
”Det är viktigt att förstå att styrelsen och påskrivande vd i rapporteringspliktiga bolag ansvarar för hållbarhetsrapporten och att det man rapporterar också måste stämma. Jag rekommenderar att hållbarhetsrapportering blir en stående punkt på styrelsemöten och att styrelsen även signar av viktiga vägval längs vägen, exempelvis den dubbla väsentlighetsanalysen och taxonomianalysen”, säger Anna Haettel.
”Ser man på hur det ser ut i våra styrelser idag så visar data från till exempel Allbright att ca 20 % av styrelserna i våra börsnoterade bolag har en person i styrelsen med särskild kompetens inom hållbarhet – och i 75 % av fallen innehas denna kompetens av en kvinna vilket ju talar för en ökad jämställdhet och fler perspektiv i våra styrelser framgent. Men också att det finns många styrelser som idag kanske inte har rätt kompetens och förmåga att integrera hållbarhet i övergripande affärsstrategi och beslutsfattande”, säger Sofia Svahn.
En annan del i företagen som påverkas mycket är ekonomi- och finansavdelningarna när hållbarhetsrapporteringen ska hålla samma standard som den finansiella rapporteringen.
Vi ser nu en tydlig trend där roller som ESG-controller blir allt vanligare inom finansfunktionen.
”De nya rapporteringsreglerna synliggör hur hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter har direkta finansiella effekter på företaget, vilket gör det naturligt att ansvaret för arbetet med denna rapportering ligger hos finansfunktionen, som redan är experter på att hantera och analysera finansiella data. Vi ser nu en tydlig trend där roller som ESG-controller blir allt vanligare inom finansfunktionen, vilket speglar ett ökande behov av att integrera hållbarhetsaspekter med finansiell analys och rapportering,” säger Sofia Svahn.
En annan funktion som kommer vara avgörande är HR som spelar en nyckelroll i att driva social hållbarhet som mångfald, inkludering och arbetsmiljöfrågor såväl som governance till stor del. Men också att stötta ledare och medarbetare i den hållbara omställningen.
”HR är verkligen extremt centrala i CSRD. Det handlar både om att bidra till att säkra att strategier, policies, mål, aktiviteter och att datan är i linje med CSRD – men kanske än viktigare att säkra att organisationen har den kompetens, förmågor, kultur och ledarskap som krävs för att leverera på den hållbara omställningen,” säger Sofia Svahn.
Vad innebär CSRD i praktiken? 6 viktiga steg för företag
Våra experter har sammanfattat sex viktiga steg som alla företag bör ta på den nya spelplanen – med en lämplig ambitionsnivå utifrån ens eget företags verksamhet och om man är direkt rapporteringspliktig eller inte:
- Se och använd möjligheterna: CSRD är i hög grad utformat som ett “nudging”-verktyg för att driva företagen mot en hållbar affärsutveckling. Använd detta till er fördel.
- För upp hållbarhet på agendan för styrelse- och ledningsgruppsmöten: Säkerställ att styrelse och ledningsgrupp har koll på och arbetar med hållbarhetsfrågorna så att ni kan möta de nya kraven på rätt sätt.
- Bygg in hållbarhet i strategin: Integrera miljöfrågor, sociala frågor och ansvarsfullt företagande in i företagets övergripande strategi. Hantera inte någon av dessa frågor i separata silos inom företaget.
- Skapa interna strukturer för hållbarhetsarbetet: Utveckla tydliga interna processer och utse ansvariga roller för hållbarhetsarbetet. Se till att rätt person finns på rätt plats.
- Dialog och transparent kommunikation: För en öppen dialog internt och inom värdekedjan för att säkerställa tydlig, korrekt och ärlig rapportering. Felaktigheter i rapporteringen kan innebära betydande och oönskade risker för företaget.
- Kontinuerlig intern utbildning: Säkerställ att det finns en plan för kontinuerlig och anpassad kompetensutbildning inom hållbarhetsfrågor inom företaget. Analysera nuläget och sätt upp en långsiktig utbildningsplan för att hålla organisationen uppdaterad och redo för förändringar.
Att förstå CSRD ger dig en fördel – men missa inte skogen för alla träd
Våra experter är överens om att den nya spelplanen för CSRD handlar om mycket mer än att bara rapportera – det handlar om att integrera hållbarhet i kärnan av företagens strategi och att aktivt arbeta med frågorna i hela företaget.
”Det är givetvis lätt att bli stressad och känna att detta är övermäktigt, men vi ska också komma ihåg att den finansiella rapporten har vi byggt upp i flera hundra år. Vi får vara ödmjuka över att vi alla i olika grad är nybörjare i detta och att det kommer att vara ett antal år av trial and error och massvis med lärande.Det gäller såväl rapporterande bolag, konsulter som revisorer. Och det viktigaste, att inte missa skogen för alla träd, att göra det dyrt att vara ohållbar och lönsamt att vara hållbar för att bidra till en värld som håller för nästa, och nästa och nästa… generation”, säger Sofia Svahn.
Missuppfattningarna kring CSRD kan leda företag fel i prioriteringarna av arbetet med de nya reglerna – men med rätt insikter och förberedelser kan dessa regler bli en kraftfull drivkraft och praktiskt verktyg för hållbarhet och lönsam affärsutveckling.
“Glöm inte att hålla blicken på syftet med reglerna, hållbar utveckling, och agera även i praktiken genom att minska er negativa inverkan och öka den positiva för att säkra er konkurrenskraft framåt”, säger Anna Haettel.
Att förstå och agera på de nya reglerna kan vara avgörande för företagens möjligheter till lönsamhet framåt. Det viktiga är därför att börja och fortsätta arbeta strategiskt och aktivt med hållbarhetsfrågorna.
Har du kommit i gång med din dubbla väsentlighetsanalys?
Eller vill du veta hur du omvandlar hållbarhetskraven till en affärsfördel?
Våra experter finns redo att hjälpa dig vidare.
Samtliga Insightsskribenter är rådgivare på Wisory och tillgängliga för individuella videosessioner
Besök profilen för att lära känna rådgivaren lite mer och boka ditt personliga videorådgivningstillfälle.
[ssba-buttons]