Emil Nilsson

Erfaren, världsvan ängelinvesterare och rådgivare som brinner för resultat

3 995 kr ex moms eller 1 företagskredit för 60 minuter

 • Svenska
 • ·
 • Engelska

Emil har genom sina höga chefsroller inom kund, marknad och finans för storspelare som Ericsson, Sandvik och Telia Company skaffat sig lärdomar och kunskap världen över av stor relevans i dagens globaliserade värld. Han har handfast erfarenhet av att både leda och stötta stora kommersiella organisationer. Att driva resultat och förändring genom effektivt ledarskap, ekonomistyrning/performance management ger god överblick över hur företag fungerar från ax till limpa. Därtill sträcker sig Emils erfarenhet över kundrelationer, inköp och finansiering. I Emil finner du rådgivaren som verkligen ger sig hän att förstå dina utmaningar.

Expert och konsult inom

 • Struktur och organisation
 • Internationella affärer
 • Styrelsearbete och performance management

Personlig ledarskapsrådgivning via videomöte

Wisory erbjuder individuellt anpassat ledarskapsstöd och affärsrådgivning. Boka Sveriges ledande rådgivare för ett 1:1 videomöte.

Emils största bedrifter

 1. Ledde Telia's exit från regionen Eurasia från start till mål. Den bestod i början år 2015 av sju marknader samt ett regionkontor i Istanbul med totalt 5 200 anställda. Det var en tuff resa att upprätthålla motivation och lojalitet bland de anställda när de samtidigt visste att Telia ville sälja verksamheterna.
 2. Åren i USA som CFO/COO för Ericsson i USA och Kanada. Affären växte från SEK 18,5 bn till SEK 49,5 bn på bara två år, med en hel del omvälvande aktiviteter: introduktionen av iPhone, köpet av Nortels CDMA-verksamhet, signering av den största affären inom Managed Services i världen värd USD 4,5 Bn med mera.
 3. Utanför arbetet är ett av de stoltaste ögonblicken januari 2022, när det svenska herrlandslaget i handboll vann EM-guld i Budapest – första gången på 20 år som Sverige vann ett mästerskapsguld. Emil sitter sedan 2013 i styrelsen för Svenska Handbollslandslaget AB (Herr/Dam/Ungdom).

Emils övertygelser

 1. Med en transparent och objektiv inställning får man enklare förtroende i sin omgivning.
 2. Förberedelse är viktigt, samt att på riktigt förstå frågorna innan man ger sina perspektiv på saker och ting.
 3. Människor med rätt inställning, attityd och lojalitet är det viktigaste för att en verksamhet ska lyckas.

Ett urval av våra kunder

Ett urval av våra kunder

Om Emil

Efter många lärorika år med chefsroller inom främst finans- och kund/marknad hos jättar som Ericsson, Sandvik och Telia Company som tagit honom världen runt, har Emil Nilsson de senaste åren delat med sig av sina erfarenheter och sin kunskap till nya bolag som ängelinvesterare. Han föredrar att vara nära affären och beskriver sig själv som en aktiv och nyfiken investerare som vill förstå sig på problem innan han uttalar sig om lösningar.

Karriären började med Ericsson i Sverige men tog snabbt Emil till Brasilien, USA och Österrike i totalt 9,5 år. Efter en kort avstickare hamnade han på Telia och fick privilegiet att hjälpa bolaget ut ur Eurasien i egenskap av VD för regionen under en av telekommunikationsjättens mest tumultartade perioder. Att han som resultat beskriver sig själv som ej särskilt lättstressad kan man förstå. Emil var under två år också ansvarig för de baltiska marknaderna samt Danmark på Telia Company och var medlem av bolagets koncernledning.

För att en organisation ska lyckas anser Emil att motiverade människor med rätt inställning är A och O. Kompetens går alltid att utöka, men fel attityd är mycket svårare att jobba med. Vidare är tydlig struktur och en bra performance management-modell avgörande för att se till att alla drar åt samma håll, något som Emil lägger mycket fokus på att uppnå hos de bolag han samarbetar med.

Som ledare är Emil transparent, personlig och ställer höga krav – både på sig själv och på andra. Framför allt menar han att vad som står på visitkortet är rätt ointressant, det viktiga är att vara autentisk i sitt ledarskap. Även om han beskriver sig själv som logisk, saklig och metodisk, så gillar Emil inte när det står för stilla, utan föredrar när det är lite stökigt och mycket händer.

Utanför arbetet uppskattar han utomhusaktiviteter, vara på sin skärgårdsö, handboll och att spendera tid med sin fru och sina tvillingdöttrar.

Expertis

 • Bygga diversifierade team
 • Bygga motivation i en organisation
 • Corporate Governance och styrelsearbete
 • Ekonomistyrning och controlling
 • Emerging markets & B2B
 • Internationella affärer
 • Ledarskap i en föränderlig miljö
 • Mobilisera för resultat
 • Rekrytering

Följ Emil